| Noticias | por Jordi Compte Una de les nostres alumnes del curs de Suplementació impartit per Marc Vergés, va realitzar aquest treball. us deixem el contingut per tal que veieu el grau d’intensitat:   LAURA GUAL GARCÍA LA RHODIOLA ROSEA, UN ALIAT DE LA SALUT FÍSICA I MENTAL La Rhodiola (Rhodiola Rosea) també coneguda com a arrel d’or o arrel àrtica, forma part de la família de plantes Crassulaceae, en concret del gènere Rhodiola.   Aquesta planta, molt típica de les regions fredes de l’hemisferi nord, creix en regions muntanyoses, d’entre 3500 i 5000m sobre el nivell del mar, en tot l’Àrtic, Europa i Àsia (1). Té una història que es remunta a milers d’anys. Utilitzada des de la medicina tradicional, va ser descrita per primer cop per Dioscòrides un metge, farmacòleg i botànic de l’antiga Grècia, en el seu treball “De matèria mèdica” al voltant de l’any 60 dC. En el segle VIII es creu que ja els vikings van descobrir aquesta planta a Islàndia i que la feien servir per augmentar la seva força física. En la medicina tradicional xinesa, també es coneix la Rhodiola des de fa segles amb el nom de Hong Jing Tian. Des de la dècada del 1960, gràcies als russos, la Rhodiola és una de les herbes adaptògenes més investigades per les seves propietats.   No va ser fins al 1969 quan va ser registrada oficialment a la farmacopea russa. Al llarg de la història ha demostrat tenir efectes en la millora de l’estat d’ànim, depressió, enfortiment del sistema nerviós i immunològic, tractament de la fatiga i augment de la resistència física i la productivitat.   Es considera un potent adaptògen, per la seva capacitat per augmentar la resistència global del cos i ajudar a normalitzar les funcions d’aquest. COMPOSICIÓ Com ja hem comentat, es tracta d’un adaptògen molt potent, això implica que ajuda a la ment i al cos a adaptar-se a l’estrès i a altres obstacles. Les investigacions han trobat aproximadament 140 compostos químics diferents en les seves arrels i en el sòl que envolta les plantes silvestres de la R. Rosea.   Són els compostos bioactius, entre els quals destaquen compostos fenòlics i/o cianogènics que li aporten les propietats antidepressives, antifatiga, potenciadores cognitives, hepatoprotectores, antial·lèrgiques i antiinflamatòries (2).   PROPIETATS I USOS Entre els beneficis i propietats d’aquesta planta, els que més destaquen són:  
  • Ansietat Aquesta planta adaptògena és eficaç contra l’ansietat i totes les seves manifestacions, inclús el famós atac d’ansietat. L’evidència diu que la planta ajuda a reduir els símptomes de l’ansietat generalitzada (3).
 
  • Estrès i fatiga L’activitat adaptògena de la Rhodiola permet adaptar-se millor a situacions d’estrès gràcies a la seva capacitat de modular els mecanismes centrals de resposta a l’estrés, específicament al augmentar els nivells de neurotransmissors com la serotonina i la dopamina i reduir l’excés de alliberació del cortisol, coneguda com l’hormona de l’estrès (4)(5). En un dels estudis, es conclou en que rere que un grup de persones ingerissin 400 miligrams d’extracte de Rhodiola al dia durant quatre setmanes, aquests s’alleujaven de forma significativa dels símptomes característics de l’estrès (6).
 
  • Augment d’energia i rendiment Alguns compostos actius que es troben en aquesta planta s’han vinculat amb l’augment del metabolisme, l’estimulació de la circulació sanguínia i l’oxigen en el cos. Està comprovat que conté una gran varietat d’enzims que tenen una funció important en la recuperació dels músculs després de realitzar qualsevol exercici. (7) Les investigacions corroboren aquests efectes. De fet, en el món de l’atletisme, s’ha comprovat com el consum controlat d’aquesta planta pot reduir el dany del múscul esquelètic, augmentar l’ús d’àcids grassos i millorar el rendiment durant l’exercici. Això inclús ha sigut utilitzat per atletes d’Àsia i Rússia com un potenciador d’energia segur i legal. (8)
 
  • Depressió En aquelles persones que pateixen depressió s’hi ha comprovat que un dels efectes de la Rhodiola Rosea, és l’augment d’energia i com aquesta incideix sobre l’estat d’ànim. Estudis han demostrat l’eficàcia del extracte estandarditzat SHR-5 de rizomes de Rhodiola rosea L en pacients amb depressió lleu i moderada, amb pocs efectes secundaris. (9) De fet, es pot combinar amb nombrosos antidepressius del mercat i els resultats són força esperançadors.
 
  • Habilitats cognitives La Rhodiola té efectes en nombrosos aspectes de la salut cognitiva com són la memòria i la concentració, incrementant la capacitat memorística i d’aprenentatges, ja que és capaç d’elevar considerablement els impulsos nerviosos que es produeixen al cervell. S’ha demostrat que augmenta la memòria a llarg termini i millora l’aprenentatge en rates. Els estudis apunten a un augment del 50% del rendiment locomotor, les habilitats de control manual i resolució de problemes, entre altres beneficis (10). Es creu que aquest efecte sobre la memòria pot venir per la capacitat d’inhibició de l’acetilcolina enzim esterasa (11). Tot això fa que sigui també un tractament complementari de la demència, Parkinson, dificultats d’aprenentatge i atenció o Alzheimer entre altres.
 
  • Problemes cardíacs Les investigacions han demostrat que l’ús d’aquesta planta és eficaç per disminuir o eliminar danys als teixits cardiovasculars derivats de l’estrès i del trauma actuant així com a cardioprotectora. Incideix en la reducció de catecolamines i corticoesteroides, hormones alliberades per les glàndules suprarenals durant
l’estrès, que causen l’elevació de la pressió arterial, del colesterol i dels nivells de potassi i que són factors de risc per les malalties cardiovasculars. També s’ha constatat que la Rhodiola pot disminuir un altre factor de risc com és el nivell de lípids en la sang. Altres beneficis en relació amb la funció cardíaca és que ajuda a regular els batecs del cos neutralitzant arrítmies, contribuint en la captació de més calci intracel·lular, protector enfront la trombosis, preveu del “declivi” de la força de contracció del cor causat per l’estrès ecològic (causat per altitud i fred) i actua com antiinflamatòria, combatin la inflamació present en aquestes afectacions (12).  
  • Prevenció del càncer Rhodiola rosea sembla tenir un potencial anticancerós, ja que augmenta la resistència de l’organisme contra les toxines. S’han detectat una sèrie de compostos antioxidants en l’extracte d’aquesta planta amb una capacitat significativa en l’eliminació dels radicals lliures. En concret, el salidroside i l’extracte de Rhodiola tenen mecanismes moleculars contrastants contra el càncer i les funcions fisiològiques normals (13). S’ha estudiat la seva incidència entre els diferents tipus de càncers, entre els quals destaca el seu efecte sobre el càncer de bufeta, que sol aparèixer durant l’envelliment. Se suggereix que hi ha una connexió als seus beneficis antioxidants i antienvelliment (14).
 
  • Sistema immunològic La Rhodiola és una planta amb propietats immunoestimulants, per tant, ajuda a regular la resposta del sistema immune i prevenir malalties relacionades amb aquest com poden ser: Malalties reumàtiques, càncer, èczema, asma, condicions inflamatòries, etc. El fet que redueixi l’estrès també contribueix a enfortir la resposta inmunitària del cos. En investigacions més recents, sembla que també pot estimular la producció de Natural Killers que també li aportaran capacitat protectora (15).
 
  • Salut sexual És una afrodisíac natural que augmenta el desig sexual tant en homes com en dones. En el cas dels homes, millora la disfunció erèctil i l’ejaculació precoç, ja que té un efecte psicoestimulant.
 
  • Altres S’han trobat molts altres beneficis derivats de l’ús de la Rhodiola, incloent-hi la seva capacitat per millorar l’audició, protegir el fetge de les toxines ambientals i regular els nivells de sucre, sobretot en diabètics. A més, en estudis neuroendocrins en animals, s’ha demostrat que millora el funcionament de la tiroides sense causar hipertiroïdisme.
  COM PRENDRE LA RHODIOLA Per obtenir el màxim de beneficis d’aquesta planta adaptògena, és recomanable consultar amb un professional del sector. Podem consumir aquesta planta com a suplement en forma de càpsules, en pols, extracte i fulla seca o l’arrel seca per fer infusions. La planta també és comestible i es pot fer servir a la cuina.   4 EFECTES SECUNDARIS I CONTRAINDICACIONS La Rhodiola es considera segura i ben tolerada per l’organism. No acostuma a tenir efectes secundaris, pel que l’aparició d’aquests serà molt estranya. Si apareixen, generalment són lleus i inclouen insomni, sensació d’opressió al pit, irritabilitat i augment de la pressió arterial. Malgrat això, no s’haurà de superar la dosis recomanada d’entre 200 i 600 mg. No s’haurà de consumir durant l’embaràs i la lactància, tampoc es recomana en persones amb malalties autoimmunes, diabetis (sense estar supervisat per un metge), pressió arterial baixa i trastorns mentals com poden ser trastorns bipolars (pel seu efecte estimulant). També pot interaccionar amb certs medicaments, i per això, si es pren medicació, s’haurà de consultar.   CONCLUSIONS Amb les dades recollides amb la Rhodiola i l’experiència adquirida al llarg dels segles es pot concloure que aquesta planta té beneficis importants en la prevenció i tractament de múltiples patologies i afectacions. Entre les múltiples aplicacions destaquem:   ➔ Ajuda a l’adaptació a l’estrès. ➔ Augmenta l’energia i el rendiment físic i mental. ➔ Millora la recuperació muscular després d’una activitat física. ➔ Pot ajudar a millorar la depressió al mantenir els nivells de serotonina i dopamina òptims. ➔ Incideix en l’activitat bioelèctrica del cervell, potenciant així capacitats cognitives com la memòria i la concentració. ➔ És ric en antioxidants, augmentant la resistència de l’organisme a les toxines. ➔ Protegeix i millora la salut cardiovascular. ➔ Augmenta les defenses de l’organisme, aconseguint un sistema immunocompetent. Així doncs, té un immens potencial terapèutic que s’inclou ja en els tractaments farmacològics i en el desenvolupament de teràpies naturals.   REFERÈNCIES:
  1. Shun-Wan Chan (2012) Panax ginseng Rhodiola rosea y Schisandra chinensis , International Journal of Food Sciences and Nutrition, 63:sup1, 75-81, DOI: 10.3109/09637486.2011.627840 2. Panossian, A., Wikman, G., & Sarris, J. (2010). Rosenroot (Rhodiola rosea): Traditional use, chemical composition, pharmacology and clinical efficacy. Phytomedicine, 17(7), 481–493. doi:10.1016/j.phymed.2010.02.002 3. Bystritsky, A., Kerwin, L., & Feusner, J. D. (2008). A Pilot Study of Rhodiola rosea (Rhodax®) for Generalized Anxiety Disorder (GAD). The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 14(2), 175–180. doi:10.1089/acm.2007.7117 4. Kasper, S., & Dienel, A. (2017). Multicenter, open-label, exploratory clinical trial with Rhodiola rosea extract in patients suffering from burnout symptoms. Neuropsychiatric Disease and Treatment, Volume 13, 889–898. doi:10.2147/ndt.s120113 5. Ishaque, S., Shamseer, L., Bukutu, C., & Vohra, S. (2012). Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicine, 12(1). doi:10.1186/1472-6882-12-70
  2. Edwards, D., Heufelder, A., & Zimmermann, A. (2012). Therapeutic Effects and Safety of Rhodiola rosea Extract WS® 1375 in Subjects with Life-stress Symptoms – Results of an Open-label Study. Phytotherapy Research, 26(8), 1220–1225. doi:10.1002/ptr.3712 7. De Bock, K., Eijnde, B. O., Ramaekers, M., & Hespel, P. (2004). Acute Rhodiola Rosea Intake Can Improve Endurance Exercise Performance. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 14(3), 298–307. doi:10.1123/ijsnem.14.3.298 8. Parisi A, Tranchita E, Duranti G, Ciminelli E, Quaranta F, Ceci R, Cerulli C, Borrione P, Sabatini S. Effects of chronic Rhodiola Rosea supplementation on sport performance and antioxidant capacity in trained male: preliminary results. J Sports Med Phys Fitness. 2010 Mar;50(1):57-63. PMID: 20308973. 9. Darbinyan, V., Aslanyan, G., Amroyan, E., Gabrielyan, E., Malmström, C., & Panossian, A. (2007). Clinical trial ofRhodiola roseaL. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression. Nordic Journal of Psychiatry, 61(5), 343–348. doi:10.1080/08039480701643290 10. Walker, T. B., & Robergs, R. A. (2006). DoesRhodiola RoseaPossess Ergogenic Properties? International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 16(3), 305–315. doi:10.1123/ijsnem.16.3.305 11. Hillhouse, B., Ming, D. S., French, C., & Towers, G. H. (2004). Acetylcholine Esterase Inhibitors inRhodiola rosea. Pharmaceutical Biology, 42(1), 68–72. doi:10.1080/13880200490505636 12. Yingqing Chen, Minli Tang, Shuo Yuan, Shuang Fu, Yifei Li, You Li, Qi Wang, Yuying Cao, Liping Liu, Qinggao Zhang, «Rhodiola rosea: A Therapeutic Candidate on Cardiovascular Diseases», Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2022, Article ID 1348795, 14 pages, 2022. https://doi.org/10.1155/2022/1348795 13. Li, Y., Pham, V., Bui, M., Song, L., Wu, C., Walia, A., … Zi, X. (2017). Rhodiola rosea L.: an Herb with Anti-Stress, Anti-Aging, and Immunostimulating Properties for Cancer Chemoprevention. Current Pharmacology Reports, 3(6), 384–395. doi:10.1007/s40495-017-0106-1 14. Liu, Z., Li, X., Simoneau, A. R., Jafari, M., & Zi, X. (2011). Rhodiola rosea extracts and salidroside decrease the growth of bladder cancer cell lines via inhibition of the mTOR pathway and induction of autophagy. Molecular Carcinogenesis, 51(3), 257–267. doi:10.1002/mc.20780 15. Khanna, K., Mishra, K. P., Ganju, L., & Singh, S. B. (2017). Golden root: A wholesome treat of immunity. Biomedicine & Pharmacotherapy, 87, 496–502. doi:10.1016/j.biopha.2016.12.13