Logo Institut Roger de Llúria

Entrevista a Araceli Lopera. Parlem del CFGS Higiene Bucodental.

Infermera, Higienista Bucodental i Docent, avui, Araceli dirigeix de manera holística el cicle d’Higiene Bucodental, destacant la naturalesa canviant de la seva professió i la importància genètica de la salut bucodental.

El desembre passat, vam tenir l’oportunitat d’entrevistar a Araceli Lopera, tutora del Cicle de Formació de Grau Superior en Higiene Bucodental de l’Institut Roger de Llúria, qui ens va compartir la seva perspectiva i opinions sobre aquesta Formació Professional i el futur que li depara.

1.- A mode d’introducció, podries parlar-nos de tu i la teva experiència en el món de la Higiene Bucodental?

Jo soc infermera de professió, i dins de la infermeria estic en l’àrea hospitalària. Derivat d’aquesta formació, un dia, de manera circumstancial, un company odontòleg em va sol·licitar per a realitzar un procediment molt específic d’extracció de sang.
La condició? Formar-me com a higienista; aquí vaig començar a meravellar-me per aquest món i quant gran pot arribar a ser.

Per a explicar-vos sobre la meva experiència en Higiene Bucodental, tinc una anècdota que m’agradaria compartir: un cas quirúrgic, específicament una extracció. Un dels meus companys em va demanar suport, en arribar al procediment, tenia una Mesa Mayo, li vaig demanar que me la cedís.

Vaig preparar la taula, el camp i encara més important, li vaig demanar estar del costat de l’assistència durant el procediment. En finalitzar l’extracció, se’m va acostar i em va preguntar “Així hauria de ser?” jo vaig respondre “” al que ell va concloure “No sabia. No tornaré a treballar d’una altra manera”. Això destaca la importància de la nostra professió.

Malgrat la meva circumstancial entrada a aquest món, la meva formació prèvia i coneixements, m’han permès entendre (i per descomptat donar-li un altre enfocament) a aquesta professió: la boca es reflecteix amb la resta del cos, és l’entrada al cos, i això és el que jo imparteixo en les meves classes.

2.- Com vas descobrir la teva passió per la Higiene Bucodental i què et va motivar a convertir-te en tutora del Cicle Formatiu Superior en aquest camp?

A mi em va passar alguna cosa totalment diferent de la resta dels meus companys. Jo soc infermera abans que higienista, i he treballat en diferents àrees i especialitats, per la qual cosa si jo determino que un pacient requereix un tractament, no se’m qüestiona. Lamentablement, en el món de la Higiene Bucodental això encara no passa. Malgrat la nostra formació, som vists com “aquells” que estan amb els odontòlegs i, per contra, les nostres professions són complementàries. Els higienistes no som auxiliars; tenim una formació avalada de dos anys.

En el camp de la Higiene Bucodental busquem promoure i prevenir, no tractar. I jo, no tenia consciència de la importància d’això fins que vaig descobrir aquest cicle i la relació que aquest òrgan té amb tot el cos. Vaig descobrir, també, que les persones que busquem prevenir, promoure i sanar, tenim la capacitat d’explicar això. Pensem que a França no existeix la nostra professió. Ells no consideren que hagi d’haver-hi una figura que promogui la salut.

"Aquest cicle no és un cicle pont, és una formació. Jo formo higienistes: les oportunitats laborals, el canviant de la professió, el ràpid creixement i la multidimensionalitat, fan que sigui una cosa meravellosa."

 3.- Des del teu punt de vista, què fa un Higienista?

El cicle d’Higiene Bucodental ens parla de la sanitat. La Higiene Bucodental és un tema molt sanitari que parla de manera molt específica i, alhora, molt general.

Les funcions de l’higienista van més enllà de només el rol d’ “assistir”; les funcions inclouen aprendre de la gestió d’una clínica (administració), exploració anatòmica, gestió fisiopatològica, bioestadística i estadística, obrint portes de manera infinita. Als països del nord, veuen el/la higienista com una figura d’autoritat que pot ensenyar i sobretot demostrar el com perfeccionar la higiene bucodental.

Aquesta professió t’ofereix treball, s’orienta a aportar valor, a obrir les portes a grups vulnerables, a estudiar dades i a generar càpsules que impulsin canvis; “La boca no s’ha tractat prou”. Cal enfocar-nos a promoure i prevenir els hàbits sanitaris.

4. Reprenent l’anterior, podries parlar-nos més sobre el CFGS Higiene Bucodental a Roger de Llúria i què destacaries d’aquest cicle?

De manera general, la formació en Higiene Bucodental és una professió que abasta (o hauria d’abastar) tot, no únicament la boca:

"La cavitat oral no hauria de ser vista com un òrgan a part, aquesta cavitat, hauria de ser estudiada de manera integral, estudiant i entenent tot el que abasta: la seva fisonomia, les patologies, la salut integral del pacient, etc".

Aquesta professió, té especial importància en la salut i benestar del pacient; en països com els Estats Units, Finlàndia, Itàlia i Alemanya el paper de l’Higienista ha evolucionat i s’ha convertit en un rol vital on, a més de ser vists com a professionasl que brinden suport i orientació, el rol de l’higienista és curar, prevenir i promoure la salut. Avui, la nostra meta és arribar a ser com aquests països.

Parlant específicament de CFGS Higiene Bucodental de Roger de Llúria, formem així: de manera integral (treball en equip, maneig del pacient, gestió d’una clínica, a més de tota la cavitat oral). Pensem que aquest és un cicle que dura dos anys, dues mil hores, on es veu una cosa tan específica com la boca. Per exemple, en els cursos de Raigs o Laboratori, es veu el cos o aspectes del cos, no àrees específiques. No obstant això, en aquest cicle veiem tècnica, assistència mèdic quirúrgica, etc. d’una àrea i, tot així, estudiem com interactua i es reflecteix a la resta del cos.

5.- Quins reptes existeixen actualment per als Higienistes? Quins són els següents passos? Què és el que falta perquè aquest sector sigui prou madur?

En el món sanitari, particularment en el món de la Higiene Bucodental, es busca una validesa del que es fa; això ho podem veure molt marcat en la relació odontòleg-higienista. És un tema històric i és un treball que faig al llarg de dos anys amb els meus alumnes. Vosaltres i la vostra opinió val; vosaltres podeu prendre decisions.

AL

Araceli Lopera, tutora CFGS Higiene Bucodental.

D’altra banda, recentment a Catalunya (Juliol, 2023), gràcies a un esforç gegant, s’ha creat el Col·legi d’Higienistes Dentals de Catalunya, un grup de L’Associació d’Higienistes Dentals i Auxiliars de Catalunya (AHIADEC), que han presentat davant les entitats competents un CV que recolza la formació d’un Higienista; gràcies a això, avui, la nostra professió compta amb un aval sustentat en el Decret 47/20231.

Jo no vull ser odontòloga. No som ni més, ni menys; som higienistes.
No som aquells que estan amb el dentista, som el que assistim.

Assistir és igual a entendre què passa en el pla d’acció (estar en aquest punt és conèixer els moviments i procediments dels nostres companys odontòlegs). Un higienista ha de ser resolutiu, algú que soluciona i s’implica en aquest pla.” Hi ha coses específiques, principalment tècniques i eines, que pertanyen a aquest costat de la cadira. Per l’altre banda estan els nostres companys odontòlegs, els qui tenen una professió orientada a diagnosticar. Per part nostra, a més de tractar al pacient, som capaços de continuar cuidant-los a través de la promoció de la salut sustentada en estudis estadístics (això m’apassiona i veritablement em dol que no arribi a més).

Som experts en la nostra àrea, en la nostra funció i en el que fem. La nostra professió té la capacitat d’arribar molt lluny i no únicament educar a la població en general o obrir-los la porta a grups vulnerables, té la possibilitat d’aportar valor als nostres col·legues. Som rols diferents que es complementen.

El repte més gran al qual ens enfrontem és aconseguir implementar els hàbits sanitaris; aquests costen moltíssima feina. Hi ha persones que no tenen l’hàbit de la higiene. Per exemple, jo sempre explico que vaig conèixer a una persona de 90 anys, que en aquell moment es banyava cada 30 dies; el vam convèncer de banyar-se cada 10 dies, però  fins que van néixer els seus nets i li van dir “o et banyes o no et veiem” no va començar a banyar-se més sovint. Així va aprendre l’hàbit. Ara imaginem si això passa amb una cosa tan bàsica com la boca, què passa amb tota la cavitat oral? Un exemple d’això: la mala olor bucal no ve de la boca de l’estómac, ve d’una manca d’higiene bucal. D’altra banda, el repte és donar-li valor a la nostra professió, aquest és el següent pas: la Higiene Bucodental és un mitjà per a educar i transmetre hàbits sanitaris que es reflecteixen en tot el cos.

6.- T’agradaria afegir alguna cosa més?

La importància de la boca neix des del ventre matern i no parlo com a humans: el que té el teu pare o la teva mare a la boca,  és el que tindràs tu a la boca. Avui, per la boca entren més de 38 patologies, així d’important és.

A més de l’agraïment als meus alumnes, als futurs higienistes que estan en formació, vull aprofitar per a recordar-los que hi ha tècniques que únicament algú expert ha d’ensenyar: la tècnica, el maneig, la cura i prevenció. No perquè siguem més o menys, sinó perquè ens dediquem a això.

Recordem que la nostra opinió val, que assistir no és auxiliar i que aquesta professió té àrees d’oportunitat meravelloses que permeten el desenvolupament de qualsevol higienista; ens toca mostrar el valor d’aquesta professió. La higiene bucodental està en un camí de transformació, el qual està obrint grans oportunitats als futurs higienistes.

Agraïm a Araceli Lopera, tutora de CFGS Higiene Bucodental qui avui, gràcies al seu coneixement i passió, forma i inspira de manera exitosa a professionals compromesos que estan disposats a tractar i promoure la salut. Gràcies a professionals com Araceli, el canvi dins del sector d’Higiene bucodental està cada vegada més a prop.

Compartir:

Entrevista a Olga Aranda

“La intel·ligència emocional és la clau per a adaptar-se als canvis” Entrevista a Olga Aranda, directora de l’Institut FPS Roger de Llúria. L’Institut de Formació

Leer más »